fbpx
Kultúra Nagyvilág

Megkezdődik a brit parlament 150. évfordulóját ünneplő eseménysorozat

Százötven éves lett a brit parlament, amelynek a londoni Westminster-palota ad otthont. Az évfordulóval kapcsolatos eseménysorozatról kedden számolt be a képviselőház elnöke.

     Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Westminster-palota, a kétházas parlament székhelye, a brit demokrácia szimbóluma. Az intézmény 150 éves évfordulójáról egyebek mellett beszélgetésekkel, versenyekkel és közösségi médiaeseményekkel emlékeznek meg.


    Az évforduló alkalmából virtuális vezetett túrán lehet majd felfedezni a több mint 112 ezer négyzetméter alapterületű, négyszintes történelmi épületet, amelyben 1100 szoba, száz lépcsőház és 4,8 kilométernyi folyosó található.


    A Westminster-palota nemcsak a világ egyik legismertebb nevezetessége, az épület a képviselőház és a lordok háza tagjainak és alkalmazottainak munkahelye, ugyanakkor idegenforgalmi látványosság is. Az elmúlt 150 évben a társadalmi változások központja lett, közben túlélte a természet és az idő pusztítását. A mérföldkőnek számító évforduló megünneplésébe világszerte sok érdeklődőt szeretnének bevonni – hangsúlyozta Lindsay Hoyle, a képviselőház elnöke.


    Norman Fowler, a lordok házának elnöke kiemelte, hogy a palota 150 éve a brit demokrácia szimbóluma, ahol a parlament két házának fontos munkája zajlik.

„Ez volt a vita, a párbeszéd és a törvényalkotás helyszíne, amely hosszú évtizedek alatt országunkat alakította és a továbbiakban, ezekben a példátlan időkben is az marad” – fogalmazott.


    Az 1870-ben elkészült palotába úttörő léghűtőrendszert építettek be, az Erzsébet-toronyban elhelyezett Big Ben, a világ legnagyobb mechanikus órájának pontosságát pedig egy különleges óraszerkezettel biztosították.

2020. július 22.

(MTI/Hszinhua)