fbpx
Egyéb kategória Nagyvilág

Kína már július végén felküldi első szondáját a Marshoz

Kína már július végén felküldi első szondáját a Marshoz. A Tienven-1 szondát július 20. és 25. között küldik fel az űrbe a dél-kínai Hajnan szigetről – jelentette be szerdán a vencsangi űrkutató központ.

A szonda és a rajta utazó kis távirányítású robot nagyjából hét hónap alatt éri el célját, tehát 2021-ben juthat el a vörös bolygóhoz. A Föld és a Mars közötti távolság állandóan változik, de legalább 55 millió kilométer. A Tienven-1 nevének jelentése: kérdések az ég felé.
    Kína hasonló missziót indított a Holdra is, ahol 2013-ban és 2019-ben kis távirányítású kutatóműszereket helyezett el. Az ország több milliárd eurónyi összeget invesztált űrkutatási programjába.


    Az ázsiai ország mellett az Egyesült Államok is missziót küld a Marsra. Július végén indítja el ötödik, Perseverance nevű Mars-misszióját. Az Egyesült Arab Emírségek szintén júliusban lövi fel első szondáját Japánból a Mars felé.
    Az orosz-európai ExoMars missziót azonban 2020 nyaráról 2022-re halasztották technikai nehézségek és a koronavírus-járvány miatt.

2020. július 2.

(MTI)