fbpx
Kultúra Szabadidő

Szombaton újra élő közvetítés látható a Vígszínházból

Márai Sándor Hallgatni akartam című művének színpadi adaptációjával folytatódik szombaton a Vígszínház online közvetítéseinek sorozata.

A Hegedűs D. Géza előadásában látható monodráma a 20. század egyik legmegrázóbb évtizedének történetét öleli fel – olvasható a színház MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
    

Mint írják, a Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első, emigrációban írt, befejezett művének.
    

A kezdő dátum az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, amellyel az író szerint elveszett a klasszikus Európa. Az előadáson így végigvonul a polgárság sorsának, szerepének kérdése is.
    

A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak. Emellett egy szakítástörténet is, hiszen befejező dátuma 1948. augusztus 31., az a nap, amikor Márai Sándor elhagyta Magyarországot – áll a közleményben.
    

A Marton László rendezésében látható előadás zenéje Tallér Zsófia munkája, a produkció dramaturgja Radnóti Zsuzsa. Az élő közvetítés november 28-án 19 órától az eSzínházzal való együttműködésben látható.

2020. november 27.

(MTI)