fbpx
Egyéb kategória Kultúra

A Marvel-filmek által inspirált neveket kaptak újonnan felfedezett légyfajok

A Marvel-filmek által inspirált neveket kapott öt újonnan felfedezett légyfaj. Az ausztrál kutatók az egyik fajt az antihős Deadpoolról, egy másikat Stan Leeről, a  Marvel Comics egykori elnökéről nevezték el.

Az öt léggyel együtt 165 újonnan felfedezett élőlényt neveztek el a szakértők. Ezek között volt 151 rovar, 8 növény, két hal, három madár alfaj és még egy apró atka is, amely egy gyíkon élősködik – közölte az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO).


„Egy faj elnevezése az első lépés a megértése felé. Tudományos név nélkül ezek a fajok láthatatlanok a tudomány számára” – mondta Bryan Lessard, a CSIRO etimológusa.


 A Stan Leeről elnevezett légy, a Daptolestes leei olyan külső jegyekkel bír, amelyek emlékeztetnek a képregényalkotó napszemüvegére és ősz bajszára. A Deadpoolról elnevezett légy, a Humorolethalis sergius hátán olyan mintázatot visel, amely a karakter vörös-fekete maszkját idézi.


A másik három fajt Lokiról (Daptolestes illusiolautus), Thorról (Daptolestes bronteflavus) és a Fekete özvegyről (Daptolestes feminategus) nevezték el.
Mind az öt faj a rablólegyek közé tartozik, amelyek „a rovarvilág orvgyilkosai” a kutatók szerint.

2020. július 30.

(MTI/Reuters)