fbpx
Egyéb kategória Nagyvilág

Elhízás elleni akciótervet mutatott be Nagy-Britannia

Az elhízás elleni akciótervet mutatott be Nagy-Britannia hétfőn. Ennek részeként többek között betiltják a gyorséttermi ételek televíziós és online reklámozását este 9 óra előtt, az ilyen ételekre vonatkozó „egyet fizet kettőt kap” ajánlatokat, az étlapokra pedig felkerül a kalóriák száma is.

    Boris Johnson brit miniszterelnök le akar számolni az elhízással, miután kutatásokból kiderült, hogy az elhízott vagy túlsúlyos személyek esetében nagyobb a koronavírus következtében fellépő halál vagy súlyosabb megbetegedés esélye.


    A kormányfő júniusban beszélt arról, hogy Málta mellett Nagy-Britanniában a legnagyobb az elhízottak aránya, ezért a kormány számára prioritás, hogy „leszámoljon a túlsúly időzített bombájával”. Az a cél, hogy segítsék az embereket abban, hogy „átvegyék az irányítást saját jövőjük felett” azzal, hogy lefogynak, aktívabbá válnak és egészségesebbé teszik az életmódjukat.


    Amellett, hogy este kilenc óra előtt betiltják a gyorséttermi fogások reklámozását és az étlapokon jelölik a fogások kalóriatartalmát, a kormány konzultációt indít az alkoholos italok kalóriatartalmának jelöléséről is.


    „A fogyás nehéz, de kis változtatásokkal jobban és egészségesebben érezhetjük magunkat. Ha mindannyian megtesszük a magunkét, csökkenthetjük egészségügyi kockázatainkat és megvédhetjük magunkat a koronavírus ellen” és csökkenthetjük a brit állami egészségügyi szolgálaton (NHS) lévő nyomást – fejtette ki Johnson.


    A brit felnőttek több mint 60 százaléka számít elhízottnak vagy túlsúlyosnak a Public Health England népegészségügyi szolgálat szerint, a koronavírus-járvány pedig még inkább előtérbe helyezte az elhízottság problémakörét.


    „Az emberek támogatása érdekében korlátoznunk kell az olyan károsan befolyásoló tényezőket, mint az ajánlatok és reklámok, melyek hatással vannak arra, mit vásárolunk meg és mit fogyasztunk” – mondta el Matt Hancock egészségügyi miniszter.

2020. július 27.

(MTI/Reuters)