fbpx
Egyéb kategória Gazdaság

Magyar Hírlap – Folytatódik a napenergia térnyerése

A 2018-as és 2019-es éves villamosenergia-fogyasztási adatokból egyértelműen kiderül: egyre nagyobb hányadot képviselnek a megújuló energiaforrások, amelyeken belül a napenergia képviseli a legjelentősebb részarányt – ismerteti szerdai számában a Magyar Hírlap.

    A hazai megújulóenergia-szektorban az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is a napelemes beruházások növekedtek a leglátványosabban – állapította meg a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) beszámolója.


    Scherer Zsolt, a hivatal sajtófőnöke elmondta, tavaly a bruttó villamosenergia-termelés mennyisége hat százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A 2019. évi primer belföldi felhasználás (1113 PJ) 2018-hoz képest gyakorlatilag nem változott, az egyes energiatermékek esetében azonban eltérő változások voltak. Rámutatott, az elsődleges megújuló energiahordozók közül a napenergia felhasználása több mint kétszeresére növekedett, a bioüzemanyagok termelése pedig hat százalékkal nőtt. A szilárd biomassza-termelés és -felhasználás csökkent, mértéke három, illetve négy százalékot tett ki.


    A nukleáris és fosszilis alapú energiatermelés nőtt, a biogáz alapú termelés csökkent, a napelemek által termelt villamos energia pedig az előbb említett kiugró mértékben növekedett. A fosszilis alapú villamosenergia-termelésen belül a szén- és széntermék (elsősorban lignit) alapú termelés csökkent 13,5 százalékkal, a földgáz alapú termelés nőtt 18,5 százalékkal.


    A bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya 9,7 százalékra emelkedett, köszönhetően annak, hogy a megújuló alapú termelés nagyobb mértékben nőtt, mint a bruttó fogyasztás – olvasható a Magyar Hírlapban.

2020. július 15.

(MTI)