fbpx
Egyéb kategória Gazdaság

Világgazdaság: megugrott a diákmunkát keresők száma

Megugrott a munkalehetőségek iránti kereslet júniusban a diákok körében – írta a Világgazdaság pénteki számában.

    Hangsúlyozták, hogy a regisztrált fiatalok számában érdemi változás nincs tavalyhoz képest, ám a koronavírus-járvány miatt kevesebb a lehetőség, így egy-egy állásra 30-40 százalékkal többen pályáznak.


    A lapnak nyilatkozó iskolaszövetkezeti képviselők szerint nincs hiány dolgozni vágyó diákokból, és a területi eloszlás is megfelelő.
    A könnyű fizikai munkák a legnépszerűbbek, mint az árufeltöltő és a hoszteszfeladatok, a legkevésbé pedig a mezőgazdaság keresett, főként azért, mert korán kell kelni. Órabérük a minimálbérhez igazodik, eszerint legalább bruttó 926 forintot keresnek, de Budapesten és a nagyobb városok környékén ennél jellemzően többet, 1000 és 1500 forint közötti összeget.


    Még többet kínálnak a mérnöki, pénzügyi és IT-területek, valamint a több nyelv ismeretét igénylő pozíciók, ezekben akár bruttó 2000 forint felett is lehet az órabér.
    A kínálati oldalon a turizmusban és a vendéglátásban a leglátványosabb a visszaesés.


    A nagyvárosoknak a diákmunka szempontjából is nagyobb a felvevőképességük, és 5-20 százalékkal magasabb bérek érhetők el, mint a kisebb településeken – írta a lap.

2020. július 11.

(MTI)