fbpx
Koronavírus Nagyvilág

Koronavírus – Nyithatnak Angliában a szabadtéri színpadok, az edzőtermek és az uszodák

A brit kormány csütörtöki tájékoztatása szerint a következő napokban fokozatosan újranyithatnak Angliában a koronavírus-járvány miatt március óta zárva tartó szabadtéri színpadok, az edzőtermek, az uszodák és a szépségszalonok.

    Oliver Dowden kulturális miniszter a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján közölte: a szabadtéri uszodák már szombattól kinyithatnak, és ugyancsak szombattól lehetővé válik a szabadtéri zenei, tánc- és színielőadások megtartása.
    Ezeken az előadásokon is azonban érvényesíteni kell az emberek közötti távolságtartást előíró szabályokat.
    A zárt térben működő edzőtermek, uszodák és egyéb sportlétesítmények két héttel később, július 25-én nyithatnak ki.


    Hétfőtől fogadhatnak vendégeket a szépség-, a manikűr- és a tetoválószalonok, a szoláriumok, a gyógyfürdők és más olyan létesítmények, amelyekben a személyzet tagjai és a vendégek „közeli fizikai kapcsolatba” kerülhetnek.
    Dowden közölte: egyelőre kísérleti jelleggel, szűk körben nemsokára elkezdődhet annak a kipróbálása is, hogy miként lehet biztonságosan újraindítani a nem szabadtéri színielőadásokat.
    A miniszter hangsúlyozta: mindezt az tette lehetővé, hogy Nagy-Britanniában óriási előrelépést sikerült elérni a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.
    Hozzátette ugyanakkor, hogy a korlátozásokat enyhítő intézkedések feltételesek és visszafordíthatók, és a brit kormány habozás nélkül megtenné a szükséges szigorító lépéseket, ha a járványhelyzet ezt megkövetelné.


    A legújabb adatok azonban a nagy-britanniai járvány intenzitásának igen jelentős enyhülését mutatják.
    Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában országszerte 85 koronavírus-beteg halálát regisztrálták.
    Az április közepi tetőzés idején voltak olyan napok, amikor ezernél több koronavírus-beteg haláláról érkezett jelentés.
    A csütörtöki adatsor szerint Nagy-Britanniában eddig 44 602 olyan beteg halt meg, akinek szervezetében kimutatták az új koronavírus jelenlétét.
    A brit egészségügyi tárca közölte: a csütörtök délelőtt zárult egy napon 152 362 koronavírustesztet dolgoztak fel Nagy-Britanniában és 642 új fertőzöttet találtak.
    Áprilisban, a járvány tetőzésének idején naponta 6-7 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal.


    A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett becslése szerint Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 56,3 millió lakosú nemzetében – jelenleg 3900 lakosra jut egy fertőzött. Ez azt jelenti, hogy az angol lakosság 0,03 százaléka hordozza a vírust.
    Az ONS hangsúlyozza, hogy az előző héten még jóval magasabb volt a fertőzöttek becsült aránya: akkor 2200 angliai lakosra jutott egy koronavírus-fertőzött.
    Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England) ugyancsak csütörtökön ismertetett adatai szerint a július 5-én zárult héten 25 százalékkal kevesebb új fertőzöttet mutattak ki, mint egy héttel korábban.


    Angliában folyamatosan enyhítik a korábban elrendelt korlátozásokat: az elmúlt napokban már kinyithattak az éttermek, a pubok, a kávézók, a szabadtéri edzőlétesítmények, a játszóterek, a mozik, a múzeumok, a képtárak, a szabadidőparkok, a könyvtárak, a vallási intézmények és a közösségi központok.

2020. július 10.

(MTI)