fbpx
Gazdaság Koronavírus

Koronavírus – Jelentősen emelte a Mapei Kft. exportját a járvány

Erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány a második negyedévben a Mapei Kft. exportját, amely így az első félévben az előző évhez képest 53 százalékkal bővült és június végén meghaladta a 228 millió forintot – közölte az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazással foglalkozó társaság szerdán az MTI-vel.

    A vállalat forgalma 11,1 milliárd forint volt az év első hat hónapjában, amely 23 százalék növekedés az előző évihez képest.
    Az első negyedév 36,8 százalékos, koronavírus miatti pánikvásárlások által megugró növekedése 12 százalékra mérséklődött a második negyedévben. Azonban az első hat hónapra jutó átlagos 23 százalékos növekedést így is kimagasló teljesítményként értékeli a vállalat.
    Kiemelték: ahogyan a koronavírus megemelte a vállalat belföldi forgalmát az első negyedévben, úgy ugrott meg a második negyedév export forgalma, amely 137 millió forint volt, ez pedig 83 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.


    Az extrém emelkedés hátterében az áll, hogy a környező országok a vírus alatt az olaszországi helyzet miatt a Mapei Kft.-től többet vásároltak – fűzték hozzá.
    Markovich Béla, a vállalat ügyvezetője – a közlemény szerint – bízik benne, hogy a koronavírus hosszú távon nem lesz komoly hatással az építőiparra, és a beruházási kedvre sem. Bizakodásra ad okot, hogy júniusra a belföldi forgalom normalizálódott, a második félévben a piac fokozatos konszolidációját várja a vállalat. Várakozásai szerint a hátralévő hónapok bevételei a tervek szerint alakulnak.


    Az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazással foglalkozó Mapei Kft. 198 embert foglalkoztat, 2019-ben 19,4 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele.
    A Mapei Kft. egy 15 000 négyzetméter összterületű gyárat és raktárt üzemeltet Sóskúton, ahol éves szinten több mint 76 ezer tonna terméket állít elő. A vállalat 2017-ben egy 2,8 milliárd forintos beruházással a duplájára bővítette jelenlegi raktár- és gyártókapacitását.


    Az 1937-ben Milánóban alapított Mapei mára a világ legnagyobb gyártója az építőipari ragasztók, fugázók és szigetelőanyagok terén, a csoport 89 leányvállalattal és 83 gyártóegységgel rendelkezik világszerte.

2020. július 8.

(MTI)