fbpx
Aktuális hírek

Modern városok – Új vasúti aluljárót építenek a Budapest-Bécs vonalon Tatabányán

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. hétmilliárd forintos beruházással megkezdte egy új vasúti aluljáró építését Tatabányán, mely a város Bánhida és Sárberek részeit köti össze – jelentette be közös sajtótájékoztatóján a térség országgyűlési képviselője és polgármestere csütörtökön.

A várost korábban húsz évig irányító Bencsik János (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy a városrészek összekötése már a tanácsi időkben napirenden volt, mivel a 15 kilométer hosszú megyeszékhelyet kettévágja a Budapest-Bécs vasútvonal. Jelenleg csak három helyen lehet keresztezni a vágányokat, ez jelentősen lassítja a közlekedést.
    

A beruházáshoz Tatabánya önkormányzata félmilliárd forint saját erőt biztosít, 6,5 milliárd forint pedig a Modern városok programból és területfejlesztési forrásokból származik, egyenlő arányban.
    

Az országgyűlési képviselő hozzátette, az új átkelő egyrészt egyenletesebben osztja el majd el az ipari parkból érkező forgalmat, valamint javítja a Szent Borbála Kórház megközelítését, ahol hamarosan egy 18 milliárd forintos fejlesztési program kezdődik.
    

Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabányáért) polgármester elmondta, a megye legnagyobb közlekedésfejlesztési beruházása 2023 márciusára készülhet el. Az aluljáróban egyesített gyalogjárda és kerékpársáv is helyet kap.
    

Az A-Híd Zrt. projektvezetőjének tájékoztatása szerint mivel az építkezés alatt biztosítani kell a vasúti fővonalon a közlekedést, az első lépcsőben egy terelő vágány készül el 2021 márciusáig.
    

A beruházás során több mint 800 méteren kétszer 1 sávos út épül, 220 méteres közúti aluljáróval. Készül továbbá egy új szerkezetű, 2 vágány átvezetését biztosító vasúti híd. Az összekötő út 6,5 méter széles lesz, járdával és kerékpárúttal.

2020. november 19.

(MTI)