fbpx
Kultúra

Átadták a Ludwig Múzeum ARTtransfer díjait

Don Tamás 30 elnevezésű, kísérleti művészetpedagógiai programja és Éliás István Kuns_t című online művészetpedagógiai kiadványa nyerte el idén a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum ARTtransfer díját.

Második alkalommal írta ki a Ludwig Múzeum a díjpályázatot, amelyre olyan, a vizuális művészetek területén tevékenykedő szervezetek vagy magánszemélyek pályázatát várta, akik a járványhelyzet következtében előtérbe kerülő online eszközök használatával vagy bármilyen más kreatív módon hatékonyan tudták folytatni a munkát a közösségekkel és ezáltal megőrizték tevékenységük lényegét – közölte az MTI-vel a múzeum.
    

A díjjal olyan szervezetek és egyének – kurátorok, muzeológusok, múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek – tevékenységét ismerik el, akik saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs művészet közvetítésért és népszerűsítéséért.
    

Mint a közlemény felidézi, a pályázat második fordulójába tíz pályázat jutott tovább, amelyek kedden egy online mini konferencián mutatkoztak be a zsűri előtt. A zsűri tagjai voltak: Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója; Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) múzeumi főosztályának vezetője; German Kinga művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) docense; Sepsey Zsófia művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria oktatási osztályának vezetője; Hemrik László, a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője; Szabics Ágnes képzőművész, művészetpedagógus; valamint Simon Andrea, a Ludwig Múzeum nemzetközi osztályának osztályvezetője, a MOME tanársegéde.
    

A 2020. évi ARTtransfer díjat, tekintettel a magas színvonalra, a zsűri megosztotta: az első helyen Don Tamás 30 elnevezésű, kísérleti művészetpedagógiai programja végzett, második lett Éliás István Kuns_t című online művészetpedagógiai kiadványa.
    

A díj összege bruttó 300 ezer forint, amely 200 ezer – 100 ezer forint arányban oszlott meg az elismertek között. A díj összegét az Emmi kultúráért felelős államtitkárságának támogatása biztosítja.
    

A Csoda Csaj Csoport Csobánkán a Ludwig Múzeum 100 ezer forintos különdíjában részesült.
    

A Don Tamás, a debreceni MODEM kurátora 2019-ben, elsősorban középiskolások számára indított hároméves oktatási projektet, melynek keretében az 1989-2019 közti időszak minden évéből kiválasztottak egy-egy magyar képzőművész által létrehozott alkotást, ezekről pedig a korszakkal foglalkozó művészettörténészek, elméleti szakemberek átfogó elemzést írtak.
    

A művekből rendezett kiállítás a koronavírus-járvány első hulláma miatt csupán egy hétig volt látható, az oktatási program pedig az online térbe kényszerült, ahol a résztvevők közösen értelmezték az adott művet, illetve reagáltak egymás gondolataira.
    

Az Éliás István által életre hívott Kuns_t online platform aktualitását a járványhelyzet miatt nem látogatható kiállítások és a távoktatás bevezetése, valamint az otthonmaradás kényszerűsége adta. Célja, hogy kidolgozott és kipróbált művészetpedagógiai anyagokkal segítse a pedagógusok munkáját a digitális oktatásra való átállásban, valamint hogy a diákok számára új és motiváló elfoglaltságot kínáljon.
    

A 2015-ben megalakult Csodaműhely Egyesület a csobánkai roma és/vagy hátrányos helyzetű közösséggel dolgozik. Az ennek részeként megvalósult projekt egy olyan, rendszeresen látogatható – eleinte online, majd fizikai – tér, ahol a helyi közösség lány tagjai biztonságos közegben oszthatják meg gondolataikat és kérdéseiket és erősíthetik női közösségüket – áll a közleményben.

2020. november 21.

(MTI)