fbpx
Koronavírus

Koronavírus – Trump és Biden is üdvözölte az új kísérleti vakcinát

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök és Joe Biden megválasztott elnök is üdvözölte hétfőn az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti vakcinát.

A Pfizer New York-i székhelyű multinacionális gyógyszergyár, míg a BioNTech egy német vállalat, amely korábban nem foglalkozott oltóanyag-gyártással. Mindkét gyógyszergyártó hétfőn jelentette be, hogy oltóanyaga kísérleteinek harmadik szakasza is megkezdődött, és sikeres.
    

Donald Trump „elégedettségét” fejezte ki a remélhetően sikeres vakcina miatt. Az elnök a Twitteren „nagyszerű hírnek” nevezte a két gyógyszergyártó bejelentését. Azt írta: „a tőzsde megugrott. Hamarosan érkezik a vakcina. A hatékonysága 90 százalékos!”.
    

Biden közleményt adott ki. „Gratulálok azoknak a tehetséges nőknek és férfiaknak, akik hozzájárultak ehhez, és reménységet adnak nekünk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy „fontos megjegyezni, hogy még hónapokba telik, mire a Covid-19 elleni küzdelem véget ér”.
    

A közlemény kiadása után nem sokkal Wilmingtonban Biden rövid beszédet is mondott. Ebben arra kérte az amerikaiakat, hogy hordjanak maszkot a vírus visszaszorítása érdekében.
    

„Országunk veszélyben van” – tette hozzá, megismételve korábban többször hangoztatott álláspontját, miszerint „hosszú, sötét tél vár” az Egyesült Államokra.
   

 Joe Biden úgy vélekedett: további 200 ezer amerikai halhat meg a vírus okozta betegségben és szövődményeiben, mielőtt a vakcina széles körben elérhető lesz.
    

Biden ígéretéhez híven hétfő reggel nyilvánosságra hozta tervezett 12 tagú „koronavírus-csoportja” névsorát. A tanácsadó csoportot Vivek Murthy volt tisztifőorvos, David Kessler, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) volt vezetője és Marcella Nunez-Smith, a Yale Egyetem kutatója és professzora vezeti.
    

Tagjai között biológusok, onkológusok, fertőző betegségekkel foglalkozó és járványügyi szakértők, valamint gyermekorvosok vannak. Nem tagja a tanácsadó testületnek Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetője.

2020. november 9.

(MTI)