fbpx
Egyéb kategória

Egyszerű kínaiak történetei a szegénység felszámolásáról

Az elmúlt tíz évben Kína példa nélküli módon számolta fel az abszolút szegénységet az országban, egyúttal nagy változások történtek a városokban és a falvakban. Vajon milyen történeteik vannak azoknak a kínai átlagembereknek, akik régen szegénységben éltek?

Moslabo régen egy sziklába vájt faluban élt. Mint elmondta, 17 létra segítségével lehetett kijutni onnan, azonban a kormánynak hála, az egész falu átköltözhetett a megye középső részére.

„Most megfelelő munkám is van, idegenvezetőként népszerűsítem a szülőföldemet!” – mondta Moslabo.

Xu Yaru korábban egy nagyvárosban élt, de már visszatért a szülőföldjére, Desheng faluba. A terméketlen talaj és mostoha éghajlat jellemezte falu szegény arculatot festett az elmúlt évtizedben. Xu Yaru most az idegenforgalomból él: megmutatja a turistáknak a több mint 130 hektáron elterülő fotovoltaikus napelemeket, illetve magát a tájat. A túrázók a falusi családnál különlegességeket is kóstolhatnak.

Desheng faluban a helyiek krumplit termelnek, valamint a nemzeti szegénységtámogatási beruházásból is részesülnek. Jelenleg az egész faluban 280 üvegház található, a mezőgazdasági tudományos akadémia szakértői is szoktak ide jönni segíteni. 2018 végén sikeresen felszámolták a szegénységet a faluban. A krumplitermelés fejlesztésével egyre több ipar települ a faluba, és a fiatalok is visszatérnek a nagyvárosokból, hogy saját vállalkozásba fogjanak.

2022. szeptember 19.

(China Media Group)

(x)