fbpx
Aktuális hírek Helyi hírek

Metrófelújítás – BKK: a gyors és akadálytalan metrópótlást szolgálják az új „BKK-sávok”

Megfelelnek a KRESZ szabályainak és a gyors, akadálytalan metrópótlást szolgálják az új „BKK-sávok” a 3-as metróvonal középső szakaszának felújítása idején – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint speciális, a köznyelvben viharos gyorsasággal „BKK-sáv” néven meghonosodott forgalmi sávokat alakítottak ki a Múzeum körúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton a 3-as metró november 7-én kezdődött belvárosi pótlásához kapcsolódóan. A forgalomtechnikai megoldás megfelel a KRESZ szabályainak, célja pedig az, hogy a metrópótló autóbuszok a lehető legakadálytalanabbul közlekedhessenek ezeken a kimondottan forgalmasnak tekinthető belvárosi útszakaszokon – írták.
    

A forgalmirend– és lámpaprogram-módosítások, illetve a forgalmi sávok kiosztásának racionalizálása mellett a legjelentősebb változás a közúton közlekedők számára, hogy a belvárosi metrópótlás idejére összességében 13 kilométernyi útszakaszon jelöltek ki  autóbusz forgalmi sávot. Továbbá mintegy egy kilométernyi hosszon jelöltek ki speciális, „BKK-sávot”.
    

A Múzeum körúton a Kálvin tértől az Astoriáig tartó útszakaszon körülbelül 500 méteren, valamint a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Károly körúton a Szent István-bazilikától a Gerlóczy utcáig tartó 600 méteres szakaszon olyan egyedi forgalomtechnikai megoldást alakítottak ki, amely szintén a metrópótló buszok előnyben részesítését szolgálja.
    

Mindkét említett útszakasz külső sávjába tilos a behajtás, kivéve a BKK buszjáratai és a motorosok számára. Arra más járművel, tehát többek között taxival és kerékpárral sem lehet behajtani. Kivételt mindössze a megkülönböztető jelzéssel felszerelt járművek, azaz például a rendőrség, a mentők, a tűzoltók jelentenek – közölte a BKK.
    

Mint írták, a „hagyományos” buszsávokra a fővárosban közlekedők számára már ismert szabályok vonatkoznak: a buszsávban a menetrend szerinti közösségi közlekedési járműveken kívül a megkülönböztető jelzéssel felszerelt járművek, a taxik, a motorosok, valamint megfelelő felfestés esetén a kerékpárosok és bizonyos megkötéssel a szemétszállító járművek haladhatnak. Más jármű kizárólag akkor hajthat rá a buszsávra, ha bekanyarodni készül és a közúti jelzések lehetőséget biztosítanak ebből a célból a sávváltásra – hívta fel a figyelmet a BKK.

2020. november 25.

(MTI)