fbpx
Színes-érdekes

Száznapos rehabilitáció után engedtek vissza a vadonba egy jaguárt

Száznapos gyógykezelés és rehabilitáció után engedtek vissza a vadonba egy jaguárt a mexikói Quintana Roo államban.

Videófelvételen látható, amint a fiatal hím kiugrik a szállítóketrecből, amiben a Sian Ka’an rezervátumba utazott, habozva megáll, majd hangtalanul eltűnik a rengetegben.
    

A mentést hatalmas sikernek nevezte az International Fund for Animal Welfare (ifaw) nevű nemzetközi állatvédő szervezet, mely csak a napokban tette közzé a felvételt. Azt is közölték, hogy a térségben először sikerült sebesült jaguárt megmenteni, meggyógyítani, rehabilitálni és visszaengedni a vadonba.
    

„Egyetlen hang nélkül indult el, hogy visszailleszkedjen az őserdőbe, azonnal álcázta magát” – mondta Joaquin de la Torre, a szervezet karibi és latin-amerikai igazgatója.
    

A Covinak elnevezett jaguár műholdas jeladóval ellátott nyakörvet visel, hogy a szakemberek figyelemmel kísérhessék a mozgását. „Vadászik, táplálkozik, él és virul, ez önmagában is siker” – tette hozzá de la Torre.
    

A szervezet a mentésben együttműködött a mexikói Országos Jaguármentő Csoporttal, a szövetségi és az állami környezetvédelmi hatóságokkal.
    

Mexikóban mintegy négyezer jaguár él. Környezetvédők szerint az amerikai kontinens legnagyobb macskaféléje komoly veszélyben van. Covit június közepén találták meg Chetumalban, lapockasérülést szenvedett, a testén zúzódások voltak, melyek szakértők szerint autóbalesetből származtak, de nem voltak súlyosak.

2020. november 13.

(MTI)