fbpx
Nagyvilág Sport

Tokió 2020 – Korlátozott számban érkezhetnek külföldi szurkolók

Korlátozott számban lehetnek jelen külföldi szurkolók a jövő évre halasztott tokiói olimpia versenyein.

Erről először beszélt Muto Tosiro, a szervezőbizottság vezérigazgatója az után, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, illetve a későbbiekben is alkalmazandó intézkedéseket a szakemberekkel áttekintették.
    

Készítenek majd egy szigorú sorvezetőt, egyfajta szabálykönyvet, amelynek útmutatásait követni kell, illetve egészségügyi applikációkat fognak alkalmazni a szurkolók nyomon követésére és a fertőzés terjedésének monitorozására.
    

„Jövő tavaszra állunk elő az összes szurkolóra, beleértve a nem japán lakosokra vonatkozó előírásokkal” – jelezte egy online tájékoztatón.
    

Muto korábban úgy fogalmazott, nehéz lenne karanténba küldeni a külföldről érkezőket, most viszont már azt sugallta, hogy akár erre is sor kerülhet.
    

„Az, hogy a külföldi nézőknek 14 napos karanténba kell-e vonulniuk vagy sem, hogy ettől eltekinthetünk-e vagy sem, az akkori helyzettől függ majd” – mondta, hozzátéve: mutatkozik lehetőség arra, hogy a karanténtól eltekintsenek, amennyiben az érkezők bizonyos feltételeknek megfelelnek.
    

A szervezőbizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) további öt hónapot adott magának arra, hogy – amikor az északi féltekén tavasz lesz – véglegesítse az eljárást a sportolókkal, a hivatalos személyekkel, szponzorokkal és televíziósokkal, újságírókkal szemben.     A szurkolókat illetően Muto úgy fogalmazott, érthető az aggodalmuk amiatt, hogy nem tudják, jöhetnek-e vagy sem.
    

Arra a felvetésre, hogy vajon a játékokra érkezők követik-e majd a szabályokat, Muto úgy reagált, azután, hogy Japán területére lépnek, nem tudják már úgy követni a drukkereket, mint a sportolókat, ezért a legfontosabb, hogy az ellenőrzés a belépéskor hatékony legyen.
    

Muto beszélt arról is, hogy még nem döntötték el, hány szurkolót engedhetnek be az egyes helyszínekre, mert a tapasztalatgyűjtés még zajlik. Ugyanakkor néhány baseball-stadiont már teszteltek 80 százalékos telítettséggel.
    

Az olimpiát idén nyárról a 2021. július 23. és augusztus 8. közötti időszakra ütemezték át, majd augusztus 24-től szeptember 5-ig következik a paralimpia.

2020. november 12.

(MTI)