fbpx
Nagyvilág

Amerikai elnökválasztás – George W. Bush volt amerikai elnök gratulált Joe Bidennek

 George W. Bush volt amerikai republikánus elnök gratulált Joe Biden demokrata jelöltnek az elnökválasztáson elért sikeréhez.

A volt elnök vasárnap kiadott közleményében tudatta, hogy személyesen is beszélt Joe Bidennel, hogy kifejezze neki jó kívánságait. Mint a közleményben írta: Biden „jó ember, aki egyesíti majd az Egyesült Államokat”.
    

George W. Bush ígéretet tett rá, hogy az ország újraegyesítésében Biden számíthat az ő segítségére is.
    

„Össze kell fognunk a családjaink és a szomszédjaink, a nemzetünk és a jövőnk érdekében” – fogalmazott a republikánus politikus, aki a választási kampány során nem nyilvánított véleményt. Hangsúlyozta: az amerikaiak nyugodtan megbízhatnak a választási folyamatban, amelyről azt írta, hogy „alapvetően tisztességes volt, sértetlensége megerősítést fog nyerni, és eredménye egyértelmű”.
    

Közben az amerikai politikai élet szereplői ellentétes véleményeket fogalmaznak meg a választási eredményekről és az ezzel kapcsolatos perekről. Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója vasárnap az ABC televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a republikánusok „hibát követnek el” azzal, hogy egyelőre nem ismerik el Joe Biden győzelmét. Úgy vélekedett, hogy Donald Trump „megosztotta a nemzetet”, és szerinte a választók ezt utasították el.
    

Kristi Noem, Dél-Dakota republikánus kormányzója szintén az ABC televíziónak nyilatkozott. Mint mondta: korai még győzelmet hirdetni, a választási eredmények szempontjából kulcsfontosságú tagállamokban visszaélések fordultak elő. A műsorvezető felvetésére, miszerint nincsenek bizonyítékok széles körű választási csalásokra, Noem azzal válaszolt: nem tudja, milyen széles körűek ezek a visszaélések, s azt sem tudja, hogy feltárásuk változtat-e a végeredményen, de – mint fogalmazott – „csodálkozik azon, hogy miért fél mindenki a választás tisztességességének megállapításától”.
    

„Al Gore-nak 37 napot adtunk a választás tisztaságának ellenőrzésére, mielőtt döntöttünk volna arról, hogy ki az elnök” – jelentette ki a kormányzó, utalva a 2000-ben Al Gore demokrata párti és George W. Bush republikánus elnökjelöltek közötti vitára, amelyben végül az alkotmánybíróság hozott döntést George W. Bush javára. „Vajon miért is nem engedhetjük meg 70,6 millió amerikainak, aki Trump elnökre szavazott, hogy éljen ugyanezzel a megfontolással” – hangsúlyozta Kristi Noem. Hozzáfűzte még, hogy „2000-ben Al Gore-nak volt lehetősége bírósághoz fordulni, meg kell adnunk ezt a lehetőséget Donald Trumpnak is”.

2020. november 9.

(MTI)