fbpx
Aktuális hírek Bűnügy

Bécsi merénylet – Négy civil halálos áldozat van, a merénylő az IÁ szimpatizánsa volt

Négy civil halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két férfi és két nő, járókelők. Egy merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Ez utóbbi állítással kapcsolatban, a nyomozás érdekeire hivatkozva, részletekbe nem bocsátkoztak.
    

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost.
    

„Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető” – jelentette ki Karl Nehammer belügyminiszter. Elmondta, hogy a lelőtt merénylőnél egy lőfegyver volt, illetve egy robbanóöv utánzata. Ez utóbbival valószínűleg a férfi további pánikot akart kelteni.
    

Korábban a rendőrség arról számolt be, hogy több fegyveres kezdett el lövöldözni Bécs belvárosában, este nyolc óra körül, hat különböző helyen. A hatóságok tizenhét sebesültről is beszámoltak, egyikük egy rendőr.
    

Nehammer azt is mondta, hogy legalább egy gyanúsított szökésben van. Otthonát – terhelő anyagokat keresve – átkutatták. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a merénylettel Ausztria értékeit és demokratikus társadalmát érte támadás.
    

A fegyveresek hétfő este azokra nyitottak tüzet, akik a bécsi kávézókban és éttermekben az új koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások kezdete előtt igyekeztek kihasználni a szórakozás adta utolsó lehetőségeket.
    

Ausztriában hétfő éjféltől egy hónapra bezártak a szórakozóhelyek.
    

Sebastian Kurz osztrák kancellár órákkal a merénylet után azt mondta, hogy galád terrortámadás ártatlan áldozatokat követelt az ország fővárosában. Hozzátette, hogy az egyik támadót semlegesítették, de úgy tűnik, hogy több társa szökésben van. A hatóságok tudomása szerint ismétlőfegyverekkel vannak felszerelkezve. Ez arra utal, hogy jól felkészültek tettükre.
    

A közösségi médiában megjelent, nem ellenőrzött felvételeken az volt látható, hogy fegyveresek lépkednek az utcán, és véletlenszerűen adnak le lövéseket emberekre, többeket megsebesítve.
    

Kurz kijelentette, hogy vizsgálják a támadás indítékait, nem zárható ki, hogy antiszemita indíttatású volt, mivel zsinagóga közelében történt.
    

Az épület egyébként a merénylet idején zárva volt.
    

A belügyminiszter közölte, elrendelték, hogy a hadsereg őrizze a város kulcsfontosságú létesítményeit, miközben jól felfegyverzett rendőrök százai a támadók után kutatnak. A politikus egyben felszólította a főváros lakosait, hogy maradjanak otthonaikban, kerüljék el Bécs belvárosát, a szülők pedig ne küldjék óvódába, iskolába gyerekeiket kedden.
    

Michael Ludwig bécsi polgármester arról számolt be, hogy a 17 sebesültet kórházban ápolják, legkevesebb hat ember állapota súlyos.
    

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség feje arról beszélt, nem tisztázott, hogy a zsinagóga lett volna a támadás célpontja.
    

Schlomo Hofmeister rabbi azt mondta, hogy ablaka alatt azt utcán látott egy férfit, aki a bárokban ülő emberekre lövöldözött. Legalább száz lövést adott le – tette hozzá.

2020. november 3.

(MTI)