fbpx
Helyi hírek Kultúra

Kelemen Barnabással kezdi évadát az ÓDZ a Budapest Music Centerben

Csajkovszkij életművének bemutatásával kezdi évadát szombaton az Óbudai Danubia Zenekar (ÓDZ) Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével a Budapest Music Centerben.

Az általában két estére tervezett koncert most egy napon, szombat este lesz hallható műsor- és szólistaváltozással. Csajkovszkij Vonósszerenádja mellett a D-dúr hegedűverseny (op. 35) csendül fel a Kossuth-díjas hegedűművész, Kelemen Barnabás tolmácsolásában. A sorozat állandó házigazdája Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus, aki informatív, egyben szórakoztató történeteivel, vetítéssel színesítve segíti a hallgatókat a fókuszba állított zeneszerző életének megismerésében, a művek közötti eligazodásban – közölte a zenekar az MTI-vel.
    

A koncert napjának délelőttjén a zenekar új gyerekprogramja is várja a családokat. A Kalandra fül! bérlet idei első, Fúgafogó című koncertjén Hámori Máté karmester meséli el, hogy miért menő Bach-ot hallgatni. Ott Rezső Fúgagyár című, erre az alkalomra komponált műve mellett részletek hangoznak el Bach Musikalisches opfer című művéből és Mozart C-dúr „Jupiter” szimfóniájának IV. tételéből.
    

A Budapest Music Centerbeli koncertek után a zenekar az Eötvös Péter Alapítvány állandó zenekari partnereként részt vesz az október 5. és 9. között zajló Eötvös-kurzuson a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramjának részeként zeneszerzők és karmesterek képezhetik tovább magukat. A kiválasztott hallgatók egy évig dolgoznak Eötvös Péter és Vajda Gergely irányításával. A mentorprogramban minden évben világhírű zeneszerzők tartanak mesterkurzust, idén napjaink egyik legjelentősebb brit zeneszerzője, George Benjamin fogadta el a meghívást. A kurzuszáró koncerten Benjamin Three Inventions (1995) című kompozíciója magyarországi bemutatóként hangzik el, a mentorált zeneszerzők pedig olyan, a mentorprogram időszakában írt művekkel mutatkoznak be, amelyek Bartók Béla Divertimentójának hangszer-összeállítását követik.

2020. október 2.

(MTI)