fbpx
Kultúra Nagyvilág

Visszavontak egy lopott ötszáz éves mexikói dokumentumot egy amerikai árverésről

Visszavont az árverésről egy 16. századi dokumentumot egy amerikai árverési ház, mivel kiderült, hogy Hernán Cortés spanyol gyarmatosítóhoz kapcsolható kéziratot valószínűleg a mexikói Nemzeti Archívumból lopták.

Az 1521-ből származó dokumentum egy királyi parancsot tartalmaz, amely Cortésnek, a mai Mexikó területét meghódító spanyol seregek parancsnokának és az azték birodalmi főváros, Tenochtitlán polgármesterének, Pedro de Alvaradónak szólt.
    

A New York-i Swann Aukciós Galéria honlapján hirdette meg a dokumentum, az eredeti, Cortés által aláírt parancs korabeli átiratának árverését szeptember 24-re. Az aukciósház szerint a sevillai spanyol gyarmati archívumban található eredeti kézirat átiratának értéke 20-30 ezer dollár (6-9 millió forint).
    

Az akciósház szerdán jelentette be, hogy visszavonják a dokumentumot az árverésről. Azt azonban nem közölték, hogy visszaküldik-e a kéziratot Mexikóba.
    

Az aukciósház döntése előtt három mexikói és egy spanyol kutató fogalmazta meg aggályait a dokumentum eredetével kapcsolatban, és értesítették a mexikói hatóságokat is.
    

A kutatók szerint a Swann honlapján látható kézirat képe hasonlít egy 2010-ben, a mexikói Nemzeti Archívumból ellopott dokumentumhoz.

2020. szeptember 11.

(MTI)