fbpx
Gazdaság

MLBKT: folytatódik a némileg erősebb ütemű bővülés

Egyelőre folytatódik a némileg erősebb ütemű bővülés, a beszerzésimenedzser index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 52,8 a júliusi 51,1 érték után – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) kedden az MTI-nek küldött üzleti sajtójelentésében.

Kifejtették, augusztus átlag feletti hónap volt – a korábbi években az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6, míg az augusztusoké 52,7. Az elmúlt három évben az augusztusi átlag ennél magasabb volt, 54,8, köszönhetően a 2017-2018-as évek gyorsabb ütemének.
    

Az idei érték így átlag feletti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta.
    

A felmérésben vizsgált részindexek többségükben emelkedtek júliushoz képest, ennek mértéke három esetben érte el az 5 százalékpontot.
    

A foglalkoztatottság indexének értéke 50,0 pont fölé kúszott ebben a hónapban, első alkalommal nyolc hónap szűkülés után.
    

A termelési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt, a mostani érték átlag feletti, 1995 óta kétszer volt magasabb az index értéke augusztusban.
    

Az új rendelések indexe is emelkedett, és 50,0 pont fölött maradt, az augusztusi érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig tizenháromszor mértek magasabb augusztusi értéket – tájékoztatott az MLBKT.
    

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke idén majdnem végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.
    

A vásárolt készletek indexe öthavi szűkülés után második alkalommal bővül, enyhe ütemben. Az idei augusztusi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a tizenharmadik legnagyobb augusztusi.
    

A beszerzési mennyiség indexe erősebben nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt második alkalommal öt hónap szűkülés után, és a bővülés üteme is viszonylag erős. A mostani érték elmarad az elmúlt három év átlagától, és a hatodik legmagasabb augusztusi adat.
    

A beszerzési árak indexének értéke magasabb lett, és 50,0 pont fölé kerülve áremelkedést jeleztek a válaszadók. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően ismét magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenharmadik legnagyobb augusztusi.
    

A késztermékkészletek szintje augusztusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, és ennek üteme is viszonylag erős. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb 1995 óta.
    

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index négy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését öt havi bővülést követően, ennek lett most vége második hónapja.
    

A másik külpiaci mutató, az exportindex is hasonló folyamatra utal. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradt, ami második hónapja jelzi az export mennyiségének bővülését. Az elmúlt öt év 2019 október és 2020 március-június kivételével növekedést hozott – mutat rá az MLBKT.
    

Augusztusban alapanyagok, alumínium, ezüst, fűszerek, gyümölcsök, oldószerek és réz esetében jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt elektronikából, légzésvédelmi eszközökből, speciális eszközökből, vasanyagból és vákuumöntéshez szükséges alapanyagokból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, húzott laposacélok és műbelek termékeknél számoltak be a válaszadók – ismertette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

2020. szeptember 1.

(MTI)