fbpx
Nagyvilág

Megközelítette Kína keleti partjait a Majszak tájfun

Megközelítette Kína keleti partjait kedden a szupertájfunná nyilvánított Majszak tájfun – derül ki kínai sajtóbeszámolókból.

A kelet-kínai Vencsou város egyik hírportáljának jelentése szerint a tájfun középpontja helyi idő szerint délelőtt tíz órakor a Kelet-kínai-tengeren található, dél-koreai Csedzsu-szigettől mintegy 710 kilométerre délre lehetett, ezen a részen az erőssége elérte a 16-os – szupertájfun – fokozatot. A Vencsounak otthont adó Csöcsiang tartomány partjainál kedden 8-10-es erősségű, szerdán pedig 7-9-es erősségű ciklonra számítanak, ezért a helyi meteorológiai hivatal kék riasztást adott ki, a tengerre szállt hajókat pedig visszatérésre szólították fel.
    

A kínai katasztrófavédelem előrejelzése szerint a tájfun csütörtök estig elérheti Kína északkeleti régióját. A várhatóan érintett területeket óvintézkedések elvégzésére szólították fel, különös tekintettel az árvízvédelmi előkészületekre.
    

A japán sajtó beszámolói szerint a Majszak tájfun kedden az ország déli szigeteire zúdított özönvízszerű esőt, amelyet tomboló szél kísért. A Majszak Japántól Dél-Korea felé vette az irányt, ahol várhatóan szintén lecsap a héten.
    

A japán meteorológiai ügynökség jelentése szerint a tájfun maximális óránkénti sebessége eléri a 180 kilométer/órát, de helyenként 252 kilométer/órás szélkitörésekkel jár.

2020. szeptember 1.

(MTI)