fbpx
Színes-érdekes

Új-Zéland maori királya a bálnákat is az emberéhez hasonló jogokkal ruházná fel

Az emberéhez hasonló jogokkal ruházná fel a bálnákat az új-zélandi maori őslakosok királya, aki az ezzel kapcsolatos felhívását csütörtökön fogalmazta meg a veszélyeztetett állatok érdekében.

Tuheitia, az Új-Zéland lakosságának 17 százalékát adó maorik királya egyebek mellett az egészséges környezetük biztosítása és populációjuk helyreállítása érdekében akar a bálnáknak eredendő emberi jogokat adni.
    

Új-Zélandon már korábban is születtek olyan törvények, amelyek jogalanyként ismerték el például a maorik számára spirituális jelentőségű Taranaki vulkánt és a Whanganui folyót. A király a bálnákat is ugyanilyen státusszal ruházná fel. Felhívásához Travel Tou Ariki, a Cook-szigetek őslakos törzsfőnöke is csatlakozott.
    

Az őslakos vezetők szerint az őslakosok tudását a tudománnyal ötvözve „holisztikusabb megközelítéssel” kellene megvédeni a bálnákat. Továbbá kulcsfontosságúnak tartják védett tengeri területek létrehozását.
    

Mint Travel Tou Ariki elmondta: a bálnák létfontosságú szerepet játszanak az óceánok egészséges ökoszisztémájában, és létszámuk csökkenése felborítja a tengerek életének érzékeny egyensúlyát.
    

Hozzátette: „Sürgősen cselekednünk kell, hogy megvédjük ezeket a csodálatos teremtményeket, mielőtt túl késő lenne”.
    

A bálnák a Föld legnagyobb emlősei, a kék bálnák hossza akár a harminc métert is meghaladhatja, a súlyuk pedig elérheti a 200 tonnát.
    

A 13 nagy bálnafaj közül a Természetvédelmi Világalap (WWF) besorolása szerint hat tartozik a veszélyeztetett vagy sérülékeny fajok közé.

2024. március 28.

(MTI/AFP)