fbpx
Nagyvilág

Tömegesen nyújtották be felmondásukat a tiltakozó dél-koreai orvosprofesszorok

Felmondásuk benyújtásával és a munkaidő csökkentésével hétfőn tömegesen csatlakoztak dél-koreai orvosprofesszorok a több mint egy hónapja tiltakozó gyakornokokhoz és rezidensekhez.

A professzorok már korábban jelezték, hogy amennyiben a kormány nem változtat azon döntésén, hogy a jövő tanévtől 2000-rel bővíti az orvosi egyetemekre felveendő hallgatók számát, akkor március 25-én csatlakoznak a medikuskvóta elleni sztrájkhoz. A február 20-án kezdődő tiltakozás óta több mint tízezer rezidens és orvosgyakornok hagyta ott állását, ezzel egészségügyi válságot előidézve az országban, az egyetemi hallgatók pedig nem hajlandóak részt venni az órákon.
    

Országosan 40 egyetemi kórházból 19 intézmény csatlakozott az ügyhöz. Az orvosprofesszorok közös nyilatkozatban közölték, hogy azonnali hatállyal benyújtják felmondásukat. Sokan azonban a betegek érdekében a felmondásuk mellett csökkentett munkaidővel ugyan, de folytatják a munkát.
    

A kormány többszöri felszólítás után megkezdte az érintettek praxisengedélyeinek minimum három hónapig tartó felfüggesztését. Jun Szogjol dél-koreai elnök mindazonáltal felszólította a kormányt, hogy próbálja meg „rugalmasabban” kezelni az ügyet.
   

A kormány próbált tárgyalásokat kezdeményezni az ügyben, de döntésétől nem hajlandó elállni. Az orvostársadalom ugyanakkor csak a reform eltörlését látja megoldásnak.
    

A sztrájkolók szerint a medikusképzés nem bírná el, hogy a jelenlegi 3058 férőhelyet 2000-rel bővítsék, és a kvótaemelés végsősoron színvonalcsökkenést okozna az egészségügyi szolgáltatásokban. A kormány szerint azonban több orvosra van szükség a lakossága elöregedése miatt, és azért is, mert a fejlett országok közül Dél-Koreában az egyik legalacsonyabb az orvosok száma a népességhez viszonyítva.

2024. március 25.

(MTI/Yonhap/AP)