fbpx
Egyéb Hírek

A kínai–afrikai média-együttműködések elősegítik a kínai és az afrikai civilizációk közötti cseréket és a kölcsönös tanulást

Augusztus 14-én Nairobiban, Kenya fővárosában került megrendezésre a 2023-as Afrikai Partnerek Média-együttműködési Fórum, amelyet a China Media Group és az Afrikai Műsorszolgáltatók Szövetsége közösen szervezett meg, és amelynek témája „A civilizációk közötti kölcsönös tanulással együtt megteremteni a jövőt” volt.

A fórumon részt vett Hu Heping kínai kulturális és turisztikai miniszter, aki beszédében elmondta, hogy 2013 márciusában Hszi Csin-ping kínai államelnök afrikai látogatása során azt a fontos következtetést vonta le, hogy „Kína és Afrika mindig is sorsközösség volt”, illetve azt, hogy idén márciusban, a Globális Fejlesztési Kezdeményezést és a Globális Biztonsági Kezdeményezést követően Hszi Csin-ping államelnök előterjesztette a Globális Civilizációs Kezdeményezést is, amely szorgalmazza a világ civilizációi sokféleségének tiszteletben tartását. Hu Heping kifejtette, hogy a mostani fórum témája szerinte elősegíti valamennyi fél szélesebb perspektívából induló gondolkodását és tervezését a kínai–afrikai baráti együttműködésekről, valamint a kínai–afrikai sorsközösség felépítését.

Hu Heping kínai kulturális és turisztikai miniszter.

Shen Haixiong, a CMG elnöke videoüzenetet küldött a fórumnak, beszédében pedig elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt Hszi Csin-ping kínai államelnök javasolta az Afrikával kapcsolatos őszinte politikát. Azóta eltelt tíz év és továbbra is segítenek a jólét és a fejlődés megosztásában Kína és Afrika között, terjesztik az emberi civilizáció modernizációját.

Shen Haixiong kifejtette, hogy továbbra is egyesíteni akarják a kínai és az afrikai média erejét, és elősegíteni a kínai és afrikai civilizációk közötti cseréket és a kölcsönös tanulást. A CMG kész együttműködni afrikai partnereivel, hogy támogassák Kína és Afrika közös virágzásának és fejlődésének vitalitását, valamint közösen bemutassák Kína és Afrika csodálatos civilizációinak rendkívüli varázsát – tette hozzá Shen Haixiong.

Shen Haixiong, a CMG elnöke.

Grégoire Ndjaka, az Afrikai Műsorszolgáltatók Szövetségének vezérigazgatója a fórumon elmondta: Hszi Csin-ping kínai államelnök egyszer hangsúlyozta, hogy teljes mértékben meg kell érteni a kínai civilizáció történetét, ezért Afrika is keményen dolgozik az afrikai történetek elmesélésén. Kifejtette, hogy hajlandóak együttműködni a CMG-vel a média fontos szerepének hangsúlyozásában, hogy elősegítsék a két nép közötti kölcsönös megértést és a társadalmi fejlődést.

Grégoire Ndjaka, az Afrikai Műsorszolgáltatók Szövetségének vezérigazgatója.

A fórum fontos eredményeként közzétették a 2023-as Afrikai Partnerek Média-együttműködési Fórum közös nyilatkozatát.

A fórumon közzétett 2023-as Afrikai Partnerek Média-együttműködési Fórum közös nyilatkozata.

A kezdeményezést a CMG és az Afrikai Műsorszolgáltatók Szövetsége közösen indította el a média-együttműködések elmélyítése, a kínai és az afrikai történetek elmesélése, a szolidaritás és együttműködés erősítése, a méltányosság és igazságosság fenntartása, illetve az innováció és technológia megerősítése érdekében.

Qin Liang

(China Media Group)

2023. augusztus 15.

(x)