fbpx
Nagyvilág

Felgyújtotta magát egy japán férfi Tokióban Abe Sindzó állami temetése ellen tiltakozva

Felgyújtotta magát egy japán férfi a tokiói miniszterelnöki hivatal közelében Abe Sindzó jövő hétre tervezett állami temetése ellen tiltakozva hivatalos források és a helyi média jelentései szerint.

A hetvenes éveiben járó férfi teste nagy részére kiterjedő égési sérüléseket szenvedett, de eszméleténél volt, amikor elmondta a rendőröknek, hogy felgyújtotta magát, miután olajat öntött a ruházatára. Egy levélben, melyet feltehetően a férfi írt, ez állt: „személyesen teljes mértékben ellenzem” Abe temetését – írta a Kyodo japán hírügynökség.
    

A tokiói tűzoltóság megerősítette, hogy a japán főváros kormányzati negyedének egyik utcáján egy férfi felgyújtotta magát, és élt, amikor kórházba vitték, azonban a személyazonosságát, indítékát és állapotát illetően nem szolgáltak további részletekkel, mivel ezek a rendőrségre tartoznak. A tokiói rendőrség pedig egyelőre nem nyilatkozott.
    

Abe Sindzó állami temetése ellen egyre növekszik a tiltakozás Japánban. Abe családi temetését júliusban, pár nappal a halála után már megtartották egy buddhista templomban. Az állami temetés jövő héten lesz a tokiói Budokan harcművészeti arénában. Az eredetileg tervezett 249 millió jen (715 millió forint) helyett a japán kormány 1,6 milliárd jent (5,7 milliárd forint) fordít Abe Sindzó meggyilkolt korábbi kormányfő állami temetésére a helyi sajtó szerint.
    

Abe Sindzó japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt. Júliusban lőtte agyon egy merénylő egy választási kampányrendezvényen Narában.

2022. szeptember 21.

(MTI/Kyodo/AP)