fbpx
Egyéb kategória

„Korszakunk tendenciáit felhasználva erősítsük az együttműködéseket a szép jövőnkért” – Hszi Csin-ping beszéde

Hszi Csin-ping kínai államfő szeptember 16-án Szamarkandban részt vett a SESZ Államfői Tanácsának 22. ülésén.

Hszi Csin-ping az ülésen fontos beszédet mondott Korszakunk tendenciáit felhasználva erősítsük az együttműködéseket a szép jövőnkért címmel.

Beszédében Hszi rámutatott, hogy idén van a Sanghaji Együttműködési Szervezet létrehozásának 20. évfordulója, egyben a tagállamai közötti hosszú távú és jószomszédi együttműködési szerződések aláírásának 15. évfordulója.

Az elmúlt években a SESZ komoly tapasztalatokat szerzett a kölcsönös politikai bizalom, a kölcsönösen előnyös együttműködések, az egyenlőség, a nyitottság, valamint az igazságosság terén. Hszi megjegyezte, hogy ez az öt jellemző átfogóan tükrözi a Sanghaji Szellemet. A gyakorlati együttműködések azt is megmutatták, hogy a Sanghaji Szellem a SESZ alapelve, amelyet a szervezetnek hosszú távon követnie kell. A kínai államelnök hozzátette, hogy a múltban nagy sikert értek el a Sanghaji Szellem megvalósításában, és a jövőben továbbra is ragaszkodniuk kell ehhez.

Hszi Csin-ping négy javaslatot terjesztett elő a SESZ-tagállamok közötti támogatások megerősítéséről, a biztonsági együttműködések bővítéséről, a gyakorlati együttműködések elmélyítéséről, a kulturális cserekapcsolatok stabilizálásáról, valamint a többpólusú együttműködések elősegítéséről.

A kínai államfő leszögezte, hogy az eurázsiai kontinens békéje és fejlődése a régió, illetve a világ közös óhaja. Ennek megvalósításában a Sanghaji Együttműködési Szervezet a jövőben még fontosabb szerepet fog játszani.

2022. szeptember 17.

(China Media Group)

(x)