fbpx
Egyéb kategória

Hagyományőrzés, holdsütemény-készítés és fesztivál – ez az Őszközép Ünnep

Az Őszközép Ünnep egy többezer éves hagyományokra épülő, a Hold imádatán alapuló kínai ünnep, melyet a holdnaptár szerint a nyolcadik holdhónap tizenötödik napján tartanak. A kínai újév, azaz a holdújév után a második legnagyobb kínai fesztivál, 2007 óta hivatalos munkaszüneti és ünnepnap is egyben.

A Budapesti Kínai Kulturális Központ számára az Őszközép Ünnep minden évben egy kiváló alkalom arra, hogy széles körben ismertesse a kínai kultúra szellemiségét és sajátosságait Magyarországon, illetve hangsúlyozza a kulturális cserekapcsolatok fontosságát.

Wang Zheng, a Magyarországi Kínai Nagykövetség Kulturális és Oktatási Osztályának tanácsosa a 2022-es Őszközép Ünnep alkalmából videóüzenet formájában tolmácsolta a nagykövetség nevében megfogalmazott jókívánságokat. Beszédében kiemelte, hogy a fesztivál a kínai nép Hold iránti tiszteletének szimbóluma. A keleti és nyugati kultúrában a Hold a szépséget, a gyengédséget és a nemességet jelképezi. A kínai történelem során számos író és tudós merített ihletet a Holdból, ide vezethető vissza az, hogy számtalan vers és legenda született róla.

A magyar-kínai kulturális kapcsolatok virágoznak, a Nagykövetség és a Kínai Kulturális Központ szervezésben sok a kínai kultúrát népszerűsítő, egyre színesebb és színvonalasabb rendezvény. Az Őszközép Ünneppel egyidőben indult útjára a 2022-es Turisztikai Kulturális Hét, a Kulturális és Turisztikai Minisztérium, a Szellemi Kulturális Örökség Főosztálya és az egyik legnagyobb online média, a People’s Daily közös szervezésében. Az online rendezvény programjai között a vidék rehabilitációjáról, a szegénység csökkentéséről, a városfejlesztésről, a Sárga-folyó kultúrájáról, valamint a Selyemút kultúrájáról és turizmusáról tájékozódhatunk, továbbá bepillantást nyerhetünk abba, milyen eredményeket ért el a KKP a hagyományos kínai kultúra védelme, a kortárs kínai innováció területén.

A Magyarországi Kínai Nagykövetség és a Budapesti Kínai Kulturális Központ szervezésében idén harmadik alkalommal került megrendezésre a ’’Magyar Holdsütikészítő Workshop’’ elnevezésű tematikus rendezvény Budapesten.

A fesztiválon a családi kötelékeket előtérbe helyezve, a résztvevők magukkal hozhattak 2-3 barátot és családtagot, hogy együtt készíthessék el a hétféle választható töltelék közül a nekik legkedvesebb ízvilágút.

A holdsütemény nem hiányozhat az Őszközép Ünnepről. Kína-szerte folyamatosan kísérleteznek, hogy egyre jobb ízű holdsüteményeket készítsenek. Mára már több tucat, sőt, több száz különböző ízű létezik. A hagyományos holdsütemény édesbabpüré, lótuszmag, ötféle mag, rózsa, friss hús stb. ízesítésű. Az újfajta ízeknek se szeri, se száma, kapható tojássárga, sonka, ananász, kávé, zöld tea, fagylalt ízű, sőt, még tenger gyümölcsei és csilipaprika ízű is.

A Kína különböző területein készített holdsüteményeknek nemcsak az íze különböző, hanem az elkészítési módja is. Délen a kantoni, a Jangcétól délre a szucsoui, Yünnanban a yünnani, Shanxiban a shanxi stílusú a legismertebb. Az utóbbi években vált népszerűvé az ún. jéghéjú holdsütemény, valamint a csokoládé ízesítésű. A gyerekek nagyon szeretik ezeket.

Az Őszközép Ünnepről általában elmondható, hogy ez az édességek kedvelőinek a legboldogabb időszaka. Őszközép Ünnepen a magyarországi kínai boltokban mindenhol kapható holdsütemény. 

Kellemes Őszközép Ünnepet kíván minden kedves olvasónak a Budapesti Kínai Kulturális Központ!

https://www.facebook.com/CCCBudapest

Fotók: Budapesti Kínai Kulturális Központ

2022. szeptember 9.

(Budapesti Kínai Kulturális Központ)

(x)