fbpx
Egyéb kategória

Néhány tény Pelosi látogatásáról

Az „egy Kína” elv a kínai–amerikai kapcsolatok politikai alapja, jelentése világos és egyértelmű. Csak egy Kína van a világon, Tajvan Kína része, és a Kínai Népköztársaság kormánya az egyetlen legitim kormány, amely egész Kínát képviseli. Ez a nemzetközi közösség általános konszenzusa.

A Kongresszus az Egyesült Államok kormányának szerves része, a Tajvanba látogató kongresszusi képviselők megsértették az Egyesült Államok politikai kötelezettségvállalását, miszerint csak nem hivatalos kapcsolatokat tartanak fenn Tajvannal, továbbá megsértették az „egy Kína” elvet és a három kínai–amerikai közös közleményben foglaltakat is.

Pelosi tettének semmi köze a demokráciához, az csak Kína szuverenitásának és területi integritásának megsértése. Az Egyesült Államok és a „tajvani függetlenségi” szeparatista erők azok, amelyek megzavarták a Tajvani-szoros békéjét, és provokálták a válságot. Észszerű és törvényes, hogy a kínai hadsereg hadgyakorlatokat tartson a tajvani szigethez közeli területeken.

Az országok túlnyomó többsége tiszteletben tartja az „egy Kína” elvet. Több mint 170 ország – köztük az ASEAN-országok – fejezte ki elkötelezettségét az „egy Kína” elv iránt. Ebben a kérdésben az Egyesült Államok és még néhány másik ország teljesen elszigetelt. Egyértelmű különbség van a tajvani és ukrán kérdés között: Tajvan soha nem volt ország, mivel Kína része, a kettőt tehát nem lehet összehasonlítani.

Kína szankciói Pelosi tajvani útjára reagálva észszerűek és legitimek, és egy szuverén ország joga őket bevezetni. Pelosi lépése Tajvannal kapcsolatban súlyosan megsértette a kínai–amerikai kapcsolatok politikai alapjait, és akadályokat gördített a két fél közötti eszmecserék és együttműködések elé, amiért az Egyesült Államoknak teljes felelősséget kell vállalnia.

Kína felfüggeszti a klímaváltozással kapcsolatos tárgyalásokat, a felelősség pedig az Egyesült Államokat terheli. Az olyan globális környezetvédelmi irányítási kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, Kína továbbra is elkötelezett marad a nemzetközi együttműködés mellett, állja a szavát és valódi tettekkel segít.

2022. augusztus 25.

(China Media Group)

(x)