fbpx
Gazdaság

Budapest Bank: háttérbe szorult a cégek vezetőségében a generációváltás a járvány miatt

A vírushelyzet kezelése háttérbe szorította a generációváltást a vállalatok vezetőségében, a megkérdezett kkv-knak csak 9 százaléka tervezett idén vezetőváltást – közölte a Budapest Bank az MTI-vel legfrissebb reprezentatív kutatásának megállapítását.

A bank kétévente készülő felmérésében csaknem 600 magyar kis-, és közepes vállalkozás vezetőváltását és cégértékesítésének lehetőségeit összegzik.  
    

A 90-es években vállalkozást indító nemzedék nyugdíjas korúvá válásával a generációváltás kérdése soha nem látott súllyal nehezedik a magyar vállalkozói társadalomra – véli a bank, megjegyezve, hogy a következő 8-10 évben a hazai kkv-k több mint felét, 12 ezer vállalatot érinti közvetlenül a folyamat.
    

A felmérés szerint a vezetők döntő többsége csak egy családtag kezében látná biztonságban a vállalkozást, és szinte alig merült fel az értékesítés lehetősége. A bizonytalan üzleti környezetben azonban felértékelődik a bankok szerepe, mind a generációváltás, mind az értékesítés folyamatába egyre többen vonják be a pénzintézeteket – írják a közleményben.
    

A kutatás alapján a vállalatvezetők döntő többsége, 91 százaléka annak ellenére sem gondolkodik a staféta átadásán, hogy két év alatt 25-ről 50 százalékra nőtt közülük azoknak az aránya, akik szerint ez életkorukból fakadóan már időszerű lenne. A kkv-k harmadának vezetői már bőven elmúltak 60 évesek, a válaszadók pedig erre az időszakra, 65 és 70 év közöttire teszik az ideális életkort a vezetés átadására.
    

A cégvezetők kétharmada családon belül szeretné továbbadni a vezetői feladatokat, azonban még nem tudják, hogy pontosan kinek, csupán az esetek 16 százalékában jelölték már ki a végleges utódot. Csökkent a vezetők bizalmatlansága: míg két évvel ezelőtt még 29 százalékuk szerint volt különösen nehéz megtalálni a következő vezetőt, addig idén már csak 21 százalékuk mondta ugyanezt – közölte a Budapest Bank.

2021. január 02.

(MTI)