fbpx
Kultúra Nagyvilág

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.

A január elsejei élményről azonban a televíziónézőknek nem kell lemondaniuk – mondta Daniel Froschauer, a zenekar elöljárója a csütörtöki sajtótájékoztatón.
    

A rendezvény lemondásának lehetősége fel sem merült. „Nemzetközi szinten lehetetlen lenne, hogy a koncertet ne tartsuk meg” – mondta Froschauer. Az előadást világszerte mintegy 30 millió néző követi figyelemmel.
    

A programon, amely a Strauss-dinasztiára fókuszál, nem változtattak. „Nem is változtathatnánk már semmit” – mondta a szóvivő, utalva a hosszú előkészületi munkálatokra Riccardo Muti olasz karmesterrel.
    

A zenészek védelmében eleget tesznek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak és rendszeresen tesztelik őket. Emellett bíznak a résztvevők személyes felelősségtudatában is. „Abból indulok ki, hogy mindenki értelmesen cselekszik a saját érdekében. Ha fellépek az újévi koncerten, akkor a legszűkebb körben ünneplem a karácsonyt” – fejtette ki Froschauer.
    

Michael Bladerer, a zenekar gazdasági vezetője nem kívánt kitérni arra, konkrétan milyen anyagi következményei vannak a koronavírus-járványnak a Bécsi Filharmonikusok számára. „Természetesen hatalmas veszteségeink vannak” – mondta. A korlátozások első időszakában 35 koncertet kellett lemondaniuk.

2020. december 27.

(MTI)