fbpx
Gazdaság

Az EU szigorítja a digitális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályokat

Az Európai Unió kedden a digitális szolgáltatásokra – egyebek közt a közösségi médiára, az online piacokra és az Európai Unióban működő egyéb online platformokra – kiterjedő jogszabályszigorítási javaslatokat jelentett be.

A jogszabályreformok célja a fogyasztók és alapvető jogaik védelmének javítása az interneten, a méltányosabb és nyitottabb digitális piacok előmozdítása, valamint a kisebb platformok, a kis- és középvállalkozások és az induló vállalkozások támogatása. Az új szabályok továbbá betiltanák az olyan online platformok által előírt tisztességtelen feltételeket, amelyek megakadályozzák az egységes piac kiteljesedését az Európai Unióban.
    

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa a javaslatokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a jogszabályreformok garantálnák az internet felhasználok számára, hogy biztonságos termékek és szolgáltatások széles választékához férjenek hozzá, továbbá hogy az európai vállalkozások szabadon és tisztességesen versenyezhessenek a digitális piacokon.
    

A jogszabálytervezetek azt is lehetővé tennék, hogy az internetes óriáscégeket, technológiai vállalatokat akár globális forgalmuk 10 százalékáig terjedő bírsággal sújtsák az uniós hatóságok a versenyszabályok súlyos megsértése miatt. A törvénytervezet alapján továbbá teljes bevételük 6 százalékának befizetésével, vagy az uniós piacról való ideiglenes kitiltással büntethetnék a szolgáltatókat „az európai polgárok biztonságát veszélyeztető súlyos és ismételt törvénysértések esetén”.

2020. december 16.

(MTI)