fbpx
Színes-érdekes

Az Antarktiszra indul a Polarstern kutatóhajó északi-sarki expedíciója után

Októberben befejeződött egyéves északi-sarki expedíciója után december 20-án az Antarktiszra indul a Polarstern német kutatóhajó – jelentett be hétfőn az Alfred Wegener Sarkkutatóintézet.

A Polarstern fog alapanyagokat és üzemanyagot szállítani a déli-sarki Neumayer III német kutatóállomás számára és annak új személyzetét is eljuttatja az Antarktiszra.
    

Hagyományosan a kutatók és a technikusok repülőgépen teszik meg az utat a Dél-afrikai Köztársaság érintésével az antarktiszi állomásra, csupán az anyagok érkeznek vízi úton. A koronavírus-járvány miatt azonban a kutatók idén hajón teszik meg az utat a németországi Bremerhavenből az Atka-öbölbe, így akarják elkerülni, hogy a koronavírus ne jusson el a Déli-sarkvidékre. A hajón utazók már karanténban vannak – közölte az intézet.
    

A Polarstern kereken egy hónap alatt jut majd el az Antarktiszra, az Atka-öbölből a kutatócsoport hómobilokon, lánctalpas járműveken utazik a 10 kilométerre lévő kutatóállomásra.
    

Egy évig tartó expedíció után október 12-én érkezett vissza Németországba az Északi-sarkról a Polarstern, amely csaknem tíz hónapon keresztül sodródott a Jeges-tengeren egy jégtáblába fagyva, kutatva a sarkvidék klímáját.
    

Az Antarktisz maradt a világon az egyetlen kontinens, amely mentes az új koronavírus okozta Covid-19-től, köszönhetően elsősorban a szigorú biztonsági előírásoknak.

2020. december 15.

(MTI)