fbpx
Kultúra

Kiállítást szerveznek a gyermekmentő vonatról

Kiállítást szerveznek a gyermekmentő vonatról; a 100 évvel ezelőtt indult nemzetközi segélyakcióról a Budapesti Történeti Múzeum és az ELTE Néderlandisztika Tanszéke rendez tárlatot, amelynek novemberi nyitását 2021 őszére halasztották.

A gyermekmentő vonatok a világháború után nyomorba süllyedt Magyarországról vittek nélkülöző gyermekeket Hollandiába.
    

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) az ELTE Néderlandisztika Tanszékével együttműködve szervezi meg a kiállítást a nyilvánosság által mindezidáig kevéssé ismert eseményről, a 1920-ban indult nagyszabású, csaknem tíz évig tartó segélyakcióról, amely lehetővé tette, hogy Magyarországról nélkülöző gyermekek Hollandiába juthassanak – olvasható a BTM MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
    

Mint írják, 1920 és 1930 között mintegy hatvanezer gyermek kapott lehetőséget a kint tartózkodásra, általában néhány hónapot töltöttek a befogadó országokban ideiglenes nevelőszüleiknél, hogy testileg-lelkileg felépülhessenek és kipihenhessék a világháború és az utána következő átmeneti időszak borzalmait, de volt, aki örökre kint maradt. Magyarország és a segélyakcióban részt vevő partnerországok – elsősorban Hollandia, Belgium és Svájc – közös történelme szempontjából jelentős és máig tartó hidakat épített az országok és emberek között.
    

Ezzel az érzékeny és elfeledett témával foglalkozó kiállítás nemzetközi konferenciák tanulmányaiból, a gyermekvonat-akcióban érintettek leszármazottjainak elbeszéléséből építkezik, de az érdeklődőknek számos kuriózummal is szolgál – áll a közleményben.
    

Mint írják, a jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé a méltó megemlékezést az 1920-1930 között megvalósult gyermekmentő akcióról, annak szervezőiről és résztvevőiről az első hollandiai gyermekvonat elindulásának 100. évfordulóján, ezért a kiállítást 2021 őszére halasztották.

2020. december 8.

(MTI)