fbpx
Koronavírus

Koronavírus – Meghalt 116 beteg, 3870-nel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 116, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3870 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták: 254 148-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 5984-re emelkedett, a gyógyultak száma 74 283.
    

Az aktív fertőzöttek száma 173 881. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 22 százaléka, a gyógyultak 24 százaléka budapesti.
    

Kórházban 7932 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen.
    

Hatósági házi karanténban 51 485-en vannak, a mintavételek száma 1 963 148-ra emelkedett.
    

Közölték, hogy a vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében. Összesen 181 506-an teszteltették magukat, 2,44 százalékuknak, 4436 embernek lett pozitív a mintája. A teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék, ami hasonló az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban elvégzett nagycsoportos tesztek eredményéhez. A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés első körének 181 506 mintája is hozzáadódott a honlapon látható mintavételi adatokhoz.
    

Már megtörtént a tesztelés újabb köre, amelynek eredményeiről hamarosan beszámolnak – tették hozzá.
    

Kiemelték: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések.
    

Hétfőn várható döntés arról, milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket, milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre – közölték.
    

A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és hamarosan indul a honlap, ahol lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, beadása az oltási terv szerint történik, elsőbbséget élveznek majd az egészségügyi dolgozók.
    

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben.
    

Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe.
    

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
    

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes, a polgármester által kijelölt közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
    

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény – köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok – megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények, különösen a fitnesztermek, fedett uszodák, múzeumok, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák használata tilos.
    

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rendben, a középiskolák és egyetemek digitális munkarendben működnek.
    

Az operatív törzs jelenleg 257 óvodában egy-egy csoportot, 105 óvodában és 79 iskolában az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, és 455 iskolában egy-két osztályt, 37 iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.
    Magán és családi rendezvényeken (például születésnapon) legfeljebb 10-en, temetésen maximum 50-en vehetnek részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg.
    

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló fizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig.
    

Hangsúlyozták: Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma bővült.
    

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is azt kérik, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát.
    

Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért.
    

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (52 416) és Pest megyében (32 934) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (15 917), Borsod-Abaúj-Zemplén (15 174), Hajdú-Bihar (14 026) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (12 961). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (4323).

2020. december 7.

(MTI)