fbpx
Kultúra Sport

Fiataloknak szóló rendhagyó történelemóra a Gulágról

Középiskolásoknak szóló rendhagyó történelemórát állított össze a Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány.

Az alapítvány egyik alapítóját, Rohr Magdolnát 16 évesen hurcolták el szovjet kényszermunkára. Iszonyatos körülmények között dolgoztatták, és csak kilenc évvel később, 25 évesen térhetett haza. Az ő életének dokumentumaiból, például a munkatáborból küldött leveleiből állított össze egy monodrámát A nép ellensége címmel Török Tamás író és dramaturg – mondta el az MTI-nek az alapítvány elnöke, Nagyné Pintér Jolán. A monodrámát Török Anna színésznő adja elő.
    

Hozzáfűzte: a malenkij robot és a szovjet Gulág táborok történeti hátterét Kovács Emőke történész mutatja be a rendhagyó történelem óra résztvevőinek.
    

Rohr Magdolna rengeteget tett a szovjet kényszermunkára elhurcoltak történetének megismertetéséért, fontos szerepet vállalt Sára Sándor Magyar nők a Gulágon című dokumentumfilmjében, és rengeteget tett azért, hogy felállíthassák a Gulág áldozatainak emlékművét a fővárosi Honvéd téren – idézte fel Nagyné Pintér Jolán.
    

Kitért arra is: mára a túlélők többsége meghalt, és nagyon nehéz ezt a témát úgy átadni a fiataloknak, hogy ne találják unalmasnak, valóban megszólítsa őket. Ezért is született meg A nép ellensége című rendhagyó történelemóra. Az előadást a szervezők szeretnék országszerte minél több iskolába eljuttatni.
    

A nép ellensége című rendhagyó történelemórát kedd este mutatják be Budapesten, az eseményt élőben lehet követni az alapítvány közösségi oldalán.

2020. október 20.

(MTI)