fbpx
Sport

Szalay Ferenc: csak úgy lehet életben tartani a kosárlabdát, ha vannak meccsek

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabda Szövetség (MKOSZ) elnöke szerint a pandémia miatt az idei szezon nem az eredményességről, hanem a sportág életben tartásáról szól.

Az MKOSZ vezetője hétfőn az M4 Sport Sporthíradóban azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a két héttel ezelőtt megkezdődött férfi és női bajnokságban több mérkőzést nem tudtak megrendezni – előbbiben három csapat még be sem mutatkozhatott -, miután játékosok és stábtagok pozitív koronavírustesztet produkáltak, illetve ahhoz kapcsolódóan eleget kell tenniük a karantén-kötelezettségüknek.
    

Szalay Ferenc kiemelte: a bajnokság kezdete óta eltelt rövid időszak arról szólt, hogy a lehető legtöbb mérkőzést tudják megrendezni, mert csak úgy tudják életben tartani a sportágat, ha vannak meccsek. Elsősorban utóbbit várják el a sportág szponzorai és támogatói, nem feltétlen az eredményességet.
    

„Nem az eredményességről kell szóljon ez az idény, hanem arról, hogy egyáltalán végig tudjon menni. Mert ugyanúgy a vírusjárvány hat rá, mint az előzőre. Aki úgy gondolja, hogy az eredményességről szól, az téved. A járványhelyzet ismeretében nem játék ez az időszak, és aligha az lesz a bajnok, aki gondolta. Lesz még lehetőség arra, hogy egészséges időszakban éljük meg a kosárlabdát” – utalt az elnök az előző bajnoki szezonra, amelyet márciusban a járvány miatt befejezettnek kellett nyilvánítaniuk, és nem hirdettek végeredményt.
    

Kiemelte: reméli, hogy a vírus hamarosan „átfut a csapatokon, illetve a játékosokon”, így egyre kevesebb lesz a halasztás és egyre több az olyan mérkőzés, amelyet az eredeti időpontban tudnak megrendezni. Hozzátette: néhány héten belül eldől, milyen irányt kell venniük, az elnökségnek szükséges-e változtatnia a bajnoki kiíráson, vagy a terveik szerint a válogatott szünetében pótolni tudják az elmaradt összecsapásokat.
    

Miközben Gasper Okorn, a Falco vezetőedzője már most a bajnokság teljes átszervezését javasolta, addig Szalay Ferenc szerint ennek most még nem jött el az ideje.
    

„Okorn egy nagyon jó edző, ezért is kell inkább a csapatával foglalkoznia egy ilyen nehéz helyzetben, ezt az átszervezést pedig hagyja az elnökségre. Ha változtatni kell, akkor változtatni fogunk, ezt az időszakot viszont így kell tudni elviselni, ahogy van. Lesznek fertőzött csapatok, játékosok, és vannak egészséges csapatok, játékosok. Utóbbiak tudnak játszani egymás ellen, előbbiek pedig épüljenek fel, mielőbb várjuk őket vissza. A kosárlabdának és a többi sportágnak tudnia kell alkalmazkodnia a vírushelyzethez” – közölte.     
    

Hozzátette: vannak terveik azzal kapcsolatban, hogyan tudnak helytállni a jelenlegi körülmények között, valamint akkor, ha változás történik.
    

„Amennyiben túl nagy lesz a csapatok fertőzöttsége, megnézzük, hogyan lehet amerikai mintára folytatni a bajnokságot, hogy csak a játékosok és a stáb jöjjön a buborékrendszerbe” – nyilatkozta. Hangsúlyozta: addig is a klub fiataljaival, az U23-as és az U20-as csapatok játékosaival lehet pótolni az első csapat keretéből kieső kosarasokat, majd a körmendiek példájára utalva megjegyezte, hogy így is lehet jól szerepelni a felnőttek között.

2020. október 19.

(MTI)