fbpx
Nagyvilág

Világcégek kérik az EU-tól, vállalja a szén-dioxid-kibocsátás jelentősebb csökkentését

Több mint 150 nemzetközi nagyvállalat és befektető, köztük az EDF, az Apple és a Google nyílt levélben szólította fel Európa vezetőit, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 55 százalékos csökkentését tűzze ki célul 2030-ra – közölte nyilatkozatában a Cambridge-i Egyetem Fenntartható Vezetés-módszertani Intézete (CISL).

„Azért írunk, hogy Önöket, mint Európa vezetőit arra kérjük, kerüljék el az éghajlatváltozás legrosszabb hatásait, és teremtsenek meg egy fenntartható és versenyképes gazdasági fellendülést”, beleértve azt is, hogy „egyértelműen meghatározott nemzeti célokat tűzzenek ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 55 százalékos csökkentésére 2030-ig” – fogalmaznak az európai vezetőkhöz intézett üzenetükben.
    

A levelet a CISL közlése szerint több mint 150 európai vállalat, befektető cég és üzleti hálózat írta alá, köztük a Microsoft, az Ikea, a Deutsche Bank, az Unilever, a H&M, a Google, az EDF, a Signify és az Apple.
    

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, az Unió helyzetéről szóló beszédében fogja bemutatni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó 2030-as célkitűzést az Európai Parlamentben.
    

Brüsszel azt tervezi, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok uniós kibocsátását, szemben a jelenleg érvényes célkitűzéssel, ami 40 százalékos csökkentés lenne az 1990-es szinthez képest – közölte egy európai forrás szombaton az AFP-vel.
    

A levél aláírói szerint „a vállalatok és a befektetők szempontjából alapvető fontosságú, hogy egyértelművé tegyék a zéró kibocsátás felé vezető átmenetet és az ehhez szükséges menetrendet minden ágazat számára, továbbá olyan politikát dolgozzanak ki, amely jelentős beruházásokat tesz lehetővé a szén-dioxid-semleges megoldások terén”.
    

„Ez adná meg nekünk a szükséges bizalmat ahhoz, hogy határozott irányú befektetéseket eszközöljünk (…) a kibocsátások csökkentése, tisztességes zöld munkahelyek teremtése, az innováció ösztönzése érdekében, s hogy felgyorsítsuk a nulla szén-dioxid-kibocsátásra rugalmasan átállni képes gazdaság kiépítését.
    

A sajtóközlemény szerint a kezdeményezést az Európai Vállalati Vezetők Csoportja (CLG Europe) vezeti, amelyet „az éghajlat-semlegességért dolgozó európai vállalatok ágazatközi csoportjának” tekintenek.

2020. szeptember 15.

(MTI)