fbpx
Gazdaság Nagyvilág

Japánban nőttek a gépipari megrendelések júliusban

Japánban a júniusi jelentős visszaesés után júliusban a szakértők által vártnál jóval nagyobb mértékben nőttek a gépipari megrendelések.  

Csütörtökön közölt kormányzati adatok szerint a japán gépipari megrendelések 6,3 százalékkal nőttek júniussal összevetve, amikor még 7,6 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Szakértők szerényebb, 1,9 százalékos növekedést vártak júliusra.
    

Öt hónapja először nőttek a külföldi gépipari rendelések, mégpedig  13,8 százalékkal, ami a külső kereslet élénkülését jelzi.
    

Tavaly júliushoz képest a rendelésállomány 16,2 százalékkal volt kisebb. Ez jelentős javulás a júniusi 22,5 százalékos csökkenéshez képest, és jobb adat az elemzői várakozások átlagában szereplő 18,3 százalékos eséshez viszonyítva.
    

A japán kormány arra számít, hogy a harmadik negyedévben a gépipari megrendelések 1,9 százalékkal csökkennek, ami azt jelentené, hogy már az ötödik egymást követő negyedévben zsugorodást jegyeznek fel.
    

A második negyedévben a japán hazai össztermék (GDP) 28,1 százalékkal zuhant, a második világháború óta a legnagyobb mértékben esett a koronavírus-járvány hatásaira. Az első negyedévben 2,2 százalékos volt a GDP éves csökkenése a világ harmadik legnagyobb nemzetgazdaságában.

2020. szeptember 10.

(MTI)