fbpx
Nagyvilág

Szerb-koszovói csúcstalálkozó kezdődött Washingtonban

Aleksandar Vucic szerb államfő és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnök részvételével szerb-koszovói csúcstalálkozó kezdődött csütörtökön a washingtoni Fehér Házban.

„Az Egyesült Államok készen áll a gazdasági normalizálás elősegítésére” – írta a Twitteren csütörtökön Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. A mikroblogon közzétett egy fotót is arról, amint Vucicot és Hotit Richard Grenell, a szerb-koszovói  tárgyalásokkal foglalkozó amerikai különmegbízott fogadja a Fehér Házban.  
    

Csütörtök este még nem volt világos, hogy Donald Trump amerikai elnök részt vesz-e a kétnapos eszmecserén.     A két ország közötti politikai és területi vitás kérdésekben az amerikai kormányzat nyilvánosan nem foglalt állást. Elemzők szerint Washington a szerb-koszovói gazdasági kapcsolatok javítására helyezi a hangsúlyt, arra apellálva, hogy a helybéliek életkörülményeinek javítása után könnyebb lehet a politikai viták rendezése is. Richard Grenell korábban többször is hangoztatta, hogy Washington – Párizzsal és Berlinnel összhangban – a megbékélés folyamatát két szakaszban képzeli el: az aktív amerikai részvétellel történő gazdasági normalizálás után következne a politikai megállapodás az Európai Unió égisze alatt.
    

Csütörtökön Washingtonban sem a szerb, sem a koszovói politikusok nem tartottak nemzetközi sajtókonferenciát, mindketten csakis a saját országuk sajtómunkásait tájékoztatták.

2020. szeptember 4.

(MTI)