fbpx
Egyéb kategória Helyi hírek

A Duna teljes szakaszán védekeznek a szúnyogok ellen

Az alábbiakban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján megjelent hírt közöljük változtatás nélkül.

A Dunán két hete levonult kisebb árhullám miatt intenzíven kell védekezni a csípőszúnyogok ellen. Az elmúlt héten biológiai lárvagyérítés zajlott az árterületeken, a következő napokban a kifejlett szúnyogok számát csökkentik földi eljárással a településeken.

 A változékony, esős időjárás az idei nyáron kifejezetten kedvező volt a csípőszúnyogok számára. Korábban a Tisza és mellékfolyói, azután a Duna öntötte el a szúnyoglárvák ideális tenyészőhelyeinek számító árterületeket. Ezen kívül a villámárvizek, főként Somogy és Zala megye egyes térségeiben okoztak szúnyoginváziót. A katasztrófavédelem az egész szezon során intenzív védekezéseket valósított meg az ártalommal leginkább érintett területeken. A lárvák elleni védekezés földi és légi technológiákkal egyaránt megvalósult, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket elsődlegesen földi ULV és melegködös eljárásokkal végzik. Az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével néhány hétig intenzív légi kémiai kezeléseket is kellett végezni a keleti országrészben kialakult extrém szúnyogártalom leküzdésére.

Augusztus utolsó hetében földi védekezést alkalmaznak a kifejlett szúnyogok ellen a Duna teljes szakszán az alábbi területeken: Szigetköz, Komárom térsége, Dunakanyar, Budapest, Csepel-sziget, Dunaújvárosi és Szekszárdi régió, Baja valamint Mohács térsége. A kezeléseket napnyugtát követően végzik, a pontos időpontok megtalálhatóak a katasztrófavédelem honlapján, valamit az érintett települések közzéteszik a szúnyoggyérítésre vonatkozó információkat honlapjukon vagy közösségi oldalaikon. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a meghirdetett napon a gyérítést, a pótlásra a következő két napon kerül sor. 

2020. augusztus 25.

(Forrás: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság)