fbpx
Egyéb kategória Nagyvilág

Megnyílt a 3. lengyel-magyar nyári egyetem Krasiczynben

Mintegy kétszáz magyar és lengyel diák részvételével kezdődött meg hétfőn a Waclaw Felczak Intézet 3. nyári egyeteme a dél-lengyelországi Krasiczynben. Az ötnapos rendezvényen a résztvevők országaik történelméről, kultúrájáról szóló pódiumbeszélgetéseken, vitaesteken, könyvbemutatókon vesznek részt.

Hétfő este levetítik a lengyel-magyar barátság patrónusáról, Waclaw Felczak történészprofesszorról, a második világháborús lengyel ellenállás futáráról szóló dokumentumfilmet. Bemutatkozik a lengyelországi Felczak Intézet magyarországi ikerintézménye, a Waclaw Felczak Alapítvány, amelyet Karol Biernacki kuratóriumi elnök, szegedi tiszteletbeli lengyel konzul képvisel.
    

Kedden ismertetik a CBOS lengyel állami közvélemény-kutató által készített, a lengyelek és a magyarok egymásról alkotott képéről szóló felmérést. Az ehhez kapcsolódó pódiumbeszélgetésen részt vesz Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára, valamint Szabó Dávid, a Trimarium Intézet igazgatója. Az (Il)Legitim emlékművek című történelempolitikai vitában felszólal mások mellett Piotr Babinetz, a szejm kulturális bizottságának és a Felczak Intézet Tanácsának elnöke. A Történelem. Beszélgetés a jövőről című eszmetörténeti pódiumbeszélgetésen magyar részről Őze Sándor történészprofesszor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének vezetője lesz jelen.
    

Szerdán a pódiumbeszélgetések biztonsági kérdésekkel foglalkoznak. A Covid-19-világjárvány és a dezinformációs háborúk című vitában neves lengyel és magyar közírók vesznek részt, köztük Grzegorz Górny, akinek több könyvét Magyarországon is kiadták. A parlament mint a demokrácia biztosítéka lesz a témája a nyári egyetem fő kezdeményezőjével, a lengyel-magyar parlamenti tagozat elnökével, a kormányzó frakció elnökhelyettesével, Marek Kuchcinskivel folytatott beszélgetésnek. Védelmi témákat vitat meg a fiatalokkal a Felczak Alapítvány kuratóriumi tagja, az Emmi főosztályvezetője, Mohay Gergely, valamint Pawel Szefernaker lengyel belügyminiszter-helyettes.
    

Csütörtökön Bronislaw Wildstein neves lengyel író, közíró bemutatja A velünk élő múlt című, tavaly magyarul is megjelent nagyregényét.
    

A hét során a hallgatók megtekintik a közeli Przemysl első világháborús katonai temetőjét és a magyar honvédek emlékét őrző páncélerődöt. A programban több filmvetítés is szerepel – a Felczak-dokumentumfilm mellett például az Esterházy Jánosról szóló lengyel-magyar filmprojekt -, valamint kiállításmegnyitó, koncertek és magyar táncház is.
    

A koronavírus-járvány miatt a rendezvénysorozatot idén az egészségügyi hatóságokkal együttműködve szervezik, az előadásokat például a szükséges távolságtartás érdekében a krasiczyni reneszánsz kastély udvarán, szabadtéren rendezik, és a tavalyi évfolyamhoz képest felére csökkentették a résztvevők számát.

2020. augusztus 24.

(MTI)