fbpx
Nagyvilág

Brexit – Barnier: nem történt jelentős előrehaladás a Brexit-tárgyalások hetedik fordulóján

Nem történt jelentős előrehaladás a Brexit-tárgyalások hetedik fordulóján – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója a kétnapos egyeztetéseket követő pénteki sajtótájékoztatóján.

Barnier úgy fogalmazott, hogy aki gyors előrelépésekre számított a héten, az csalódhat.
   

 „Magam is őszintén csalódott vagyok, de a helyzet meg is lepett, mivel Johnson miniszterelnök gyorsított munkatempót igért a nyárra. Számomra viszont úgy tűnt, hogy a tárgyalások nem előre, hanem visszafelé haladnak” – mondta.
    

Hozzátette: ezen a ponton, a megegyezés valószínűtlennek tűnik.
    

A főtárgyaló arra is kitért, hogy a brit fél nem mutat semmi hajlandóságot arra, hogy az unió számára alapvető fontosságú kérdésekben előrehaladjon, jóllehet az EU rugalmasságot mutatott az elmúlt hónapokban. Véleménye szerint, a tárgyalások jelenlegi állása aggodalomra ad okot. Emlékeztetett, hogy a legkésőbb október végéig meg kell kötni a megállapodást, amely az átmeneti időszak végén, a jövő év első hónapban lépne életbe.
   

 „Az óra ketyeg, nem értem, miért vesztegetjük a drága időt” – hangsúlyozta.
    

Barnier felhívta a figyelmet: a kereskedelmi megállapodást a tisztességes verseny jegyében kell nyélbe ütni, és méltányos, hosszú távon fenntartható megoldással kell szolgálnia az európai halászat területén. Nincs „kívánságműsor” az egységes piachoz való hozzáféréssel kapcsolatban sem, Nagy-Britanniának el kell fogadnia a szabályokat és a kötelezettséget ezen a téren.
    

„A Brexit legyen Brexit” – húzta alá.
    

Amennyiben nem sikerül a megállapodást tető alá hozni, az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelme a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódhat, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban, és aránytalan terhet róna az üzleti vállalkozásokra.
    

A tárgyalások következő fordulójára Londonban, szeptember 7-én kerül sor. Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Ezt követően a felek együttműködése az előzetesen rögzített átmeneti időszakba lépett. Célja, hogy időt biztosítson a brit kormánynak és az uniónak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.
    

Az időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a két fél közötti szabadkereskedelem szabályozása, a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, a védelem- és biztonságpolitika vagy egyes halászati kérdések.

2020. augusztus 21.

(MTI)