fbpx
Egyéb kategória Nagyvilág

A demens esetek negyven százaléka megelőzhető a legújabb kutatások szerint

A legújabb kutatások szerint a demens esetek negyven százaléka megelőzhető vagy késleltethető 12 kockázati tényező kiküszöbölésével.

A demencia megelőzésének, kezelésének és a betegek ápolásának témájával foglalkozó Lancet Bizottság frissítette és kiegészítette a témában készített jelentését, amelyet az Alzheimer-szervezetek nemzetközi konferenciáján mutattak be a héten.
    

A kockázati tényezők eddigi listáját három új tényezővel egészítették ki, melyek együtt az esetek hat százalékával hozhatók összefüggésbe: becslések szerint az esetek 3 százaléka köthető (45-65 éves kor között történt) fejsérüléshez, egy százalékuk rendszeres nagymennyiségű alkoholfogyasztáshoz és 2 százalékuk légszennyezettséghez – írja a MedicalXpress.com. A többi faktor az összes demenciás eset 34 százalékával köthető össze. A demens pácienseknél legnagyobb arányban megfigyelt kockázati tényező az alacsony iskolai képzettség fiatal korban (7 százalék), a halláskárosodás középkorban (8 százalék) és a dohányzás idősebb korban (5 százalék).
    

A világ 28 vezető demenciaszakértője 2017-ben azonosította az első 9 kockázati tényezőt, ezt a listát frissítették újabb kutatások alapján. Az új jelentés felszólítja az egyes országokat és az egyéneket is, hogy legyenek tudatosak a demencia megelőzésében, valamint irányelveket dolgoz ki és javaslatokat tesz az életmód megváltoztatására ennek érdekében.
    

Világszerte mintegy 50 millió ember él demenciával, ez a szám 2050-re várhatóan 152 millióra emelkedik. A növekedés elsősorban az alacsony és közepes jövedelmű országokban várható, ahol a demens betegek mintegy kétharmada él. A demencia hatással van az egyén és családja életére és a gazdaságra is, a betegség éves költsége becslések szerint globális szinten egybillió dollár. Egyes országokban ugyanakkor csökkent a demenciával élő idős emberek száma, ez valószínűleg az oktatás, a táplálkozás, az egészségügyi ellátás javulásának és az életmódbeli változtatásoknak köszönhető.
    

A szakértők által felsorolt javaslatok között szerepel többek között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a légszennyezettségnek való kitettség csökkentése, a dohányzás mellőzése, a fejsérülések megakadályozása és megelőzése, a túlsúly csökkentése, az aktív életmód folytatása legalább a középkorban, de azon túl is.
    

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a demens esetekkel foglalkozó tanulmányok nagy része magas jövedelmű országokban készült, így a kockázati tényezők eltérőek lehetnek az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban. Emellett a valós számok véleményük szerint magasabbak lehetnek, mivel óvatosan bántak a becslésekkel.

2020. augusztus 2.

(MTI/AFP)